Topolenergy blog

Čtěte náš blog o japonských topolech - jejich pěstování i sklizni. Inspirujte se.

Dotazy a odpovědi – pěstování japonských topolů

Přečtěte si, na co se nás mnohdy ptají zákazníci, kteří japonské topoly pěstují anebo výsadbu plánují. Možná zde najdete odpověď i na váš dotaz. Pokud ne, napište nám.

 

Jak úspěšní jste byli v prvním roce podnikaní. Nějaké ztráty?

 

Moc úspěšní jsme nebyli. Chyby nás stály hodně peněz navíc a drahocenný časy. Ztráty ovšem byly hlavně z nedostatku našich znalostí. Na začátku jsme měli naivní představu: že si pořídíme pár kořenáčů, zasadíme do pole a ony samy porostou bez větších nároků na údržbu.

 

Největší finanční újmu nám způsobila nedostatečná příprava a špatné načasování. Ale jak se říká, chybami se člověk učí, a myslíme, že předat praxí nabyté zkušenosti je přidanou hodnotou, jíž našim zákazníkům přibalujeme k objednanému zboží.

 

Kolikacentimetrový přírůstek japonských topolů můžeme očekávat v prvním roce?

 

Ideálně 2 metry a více. Znamená to ovšem dostatečnou kvalitu půdy a hlavně její přípravu.

Čím horší bude mít sazenice japonského topolu podmínky, tím hůře si povede. Je třeba zorat pozemek, zvláčet půdu, odplevelit ji a sázet hned, jak to počasí dovolí.

 

Pokud nebude moc sucho a budete odplevelovat, můžete čekat větší pravděpodobný přírůstek. Jakmile si topol dosáhne na spodní vodu, je už velká pravděpodobnost jeho rychlejšího růstu a neohrožení větším suchem, jak je tomu u mladých řízků či kořenáčů.

 

Opravdu je třeba přihnojovat?

 

Nemáme to zatím dokonale ověřené, ale myslíme si, že přihnojování může hodně pomoci japonským topolům hlavně na začátku v prvních měsících po výsadbě. Nic se však nemá přehánět. U kořenáčů se nám na začátku povedlo nadměrným hnojením několik desítek kořenáčů spálit. Rostliny úplně zčernaly, ale i takový zásah některé přežily.

 

Za jak dlouho budeme mít už sami na osázení z vlastních matečnic při rozloze pole 2 hektary?

 

Opět záleží opravdu na přípravě půdy a péči v prvních měsících po výsadbě i před ní. Příprava pozemku je opravdu klíčová. Japonský topol si poradí s horší péčí, ale rozdíly v růstu na stejném místě pár metrů od sebe u rostliny, která má dostatečný přísun vody a dobrou půdu oproti té, která nemá, je dramatický. Ten rozdíl může být opravdu až 2 metry. Anebo může rostlina i uschnout.

 

Chceme stromky pouze jako rychlý živý plot u domu. Jsou topoly vhodné i k tomuto účelu?

 

Pokud jde o rychlost růstu japanů, pak určitě ano. Za dva roky můžete mít dvoumetrový živý plot. Je to ta nejrychlejší alternativa a můžeme ji vřele doporučit.

 

Poradíte nám nějaký zvláštní typ pro snadnější sázení kořenáčů, nářadí?

 

Můžeme vám doporučit zařízení, které používáme my na doporučení od jiného pěstitele – pana Dočekala: speciálně upravený rýč, kde místo klasického rýče je část, která se zarývá do země ve tvaru 3dcl plastového kelímku. V něm kořenáče pěstujeme. Jsou to vlastně tři trubky svařené k sobě ve tvaru písmene H.

 

Horní část je držadlo na ruce a dolní je na sešlapování, kde je na jedné straně přivařený dutý konický tvar, tak aby vytlačená zemina mohla volně při sešlápnutí rýče projít na druhou stranu a nemuseli jsme se zdržovat s jejím odstraňováním. Je to opravdu zdatný pomocník.

 

Dále je ideální sázet do mokré půdy při delším období dešťů. Je to mnohem snadnější než sázet do suché tvrdé půdy.

 

Zajímá vás něco dalšího o japonských topolech? Napište nám.

Zpět na výpis

Výběr z fotogalerie

Ing. Miloslav Kračman, Horšov 20 , Horšovský Týn 346 01, mobil: 777 984 994 , e-mail: kracman/seznam/cz
Copyright © 2012 - 2015 topolenergy.cz, Tvorba webových stránek: Solari.cz